Heel Holland bakt (behalve ik)

“Mocht ik ooit in slaap vallen van verveling, zal dat waarschijnlijk gebeuren tijdens een uitzending van Heel Holland Bakt”, zei ik over het programma dat ik als enige in dit land niet volgde. Vriend P. keek me beledigd aan, maar herpakte zich. “Probeer het gewoon eens”, zei hij op semi-therapeutische toon. En hij parkeerde mij op een stoel voor de tv.

Ik keek een uur lang naar een groep mensen die ik niet kende, terwijl zij gerechten bereidden waar ik ook nog nooit van had gehoord. Want dat bleek namelijk het concept van het programma te zijn.

Alle onbekende mensen hadden eenzelfde schort om. Ook werden alle deelnemers even enthousiast van het idee om binnen een uur een bijzonder broodje te moeten bakken. Na het brood, dat werd beoordeeld door twee mensen die ik ook niet kende, volgde een nieuwe opdracht.

De deelnemers moesten een zogeheten Paté en croûte maken. Dat is Frans voor marmercake, gemaakt van boerderijdieren.

Er werden beelden vertoond van kandidaten die allerlei stukjes kalf insmeerden met tomatensaus. Terwijl één van de deelnemers met grof geweld een stuk kippendij probeerde te vermalen in een gehaktmolen, vertelde hij aan Martine Bijl dat hij erg gelukkig was met de opdracht. Hoewel ik me er weinig bij voor kon stellen, probeerde ik gelukkig voor hem te zijn. Dit deed ik door een beetje te glimlachen. Dat werkte niet.

Toen aan het einde van het programma bleek dat één van de deelnemers het strijdveld zou moeten verlaten, fleurde ik op. Wedstrijdelementen doen het altijd goed bij mij. En dus zat ik plotseling op het puntje van mijn stoel en concludeerde dat ik tóch de meeste sympathie voelde voor de man met de olijke driehoekige snor. Hém gunde ik een eigen restaurant met luxe vleesbedruipers, hartvormige azijnkarafjes en al het overige dat je in een restaurant nodig kunt hebben.

“Wat kunnen ze eigenlijk winnen?” krijste ik fanatiek naar vriend P.
“De eer!”, zei P. extreem enthousiast.

De eer. Ik zakte gedesillusioneerd terug in mijn stoel. Want zoveel tijd, passie en emotie leggen in een wedstrijd met zo’n prijs? Dat was me dan dus weer mijn eer te na.

Gerelateerde berichten

Vorige blog Volgende blog

8 Reacties

 • Reply Martha 3 januari 2016 at 23:05

  Ik kijk dat ook niet, dat is meer iets voor volwassen mensen met heel veel levenservaring. Ik kijk liever naar cupcakecup. Dat is ongeveer hetzelfde alleen dan voor de minderjarige kijker, sluit meer aan bij mn belevingswereld. Mocht je een netflix account hebben, dan kun je ook nog altijd my little pony kijken. Heel seizoen 1 staat erop, echt een aanrader.

 • Reply Zef 4 januari 2016 at 11:10

  Op tv kijken vind ik er niks aan, maar ik mag graag kijken hoe mijn vriendin kookt. Hou je er na afloop nog wat meer aan over dan de eer!

 • Reply Puck @ be INEFFABLE 4 januari 2016 at 12:13

  Ik vind heel holland bakt ook zo ontzettend lief. Al die mensen zijn lief voor elkaar, en qua stress lijkt het daar ook altijd wel mee te vallen. Doe mij maar masterchef, waar ze regelmatig in een vinger snijden of van stress in huilen uitbarsten. Die zijn ook wel lief tegen elkaar, maar de jury is toch echt een stuk minder lief…

 • Reply Sabine 4 januari 2016 at 14:37

  Hahaha grappig :) Ik kijk het ook niet, maarja het wordt hier dan ook niet op tv uitgezonden ;) En terugkijken doe ik alleen heel zelden.

 • Reply Vivian 4 januari 2016 at 16:48

  Haha, leuk geschreven! Ik heb de eerste aflevering voor een deel gezien, dat was van de kersteditie en ik vond het op zich leuk, maar omdat het allemaal oude winnaars waren kon ik niet echt om ze geven en dat is voor mij wel een beetje een must.

 • Reply Annemieke 5 januari 2016 at 17:43

  Eindelijk iemand die snapt waarom het een tranentrekkend slecht programma is!
  En toch krijg je als bakker altijd vraag “kijk jij daar ook naar” of “moet je daar niet aan meedoen” NEE over mijn lijk!

  • Reply Marjolein 5 januari 2016 at 17:46

   Ja, nu je het zegt: moet jij daar niet aan meedoen?

 • Reply Joyce rdt 15 januari 2016 at 06:06

  Dat heel holland bakt heeft me ook nooit geboeid. Ik koop wel een gewoon brood in de winkel, plat of niet :p. Liefs.x

 • Reageer