Klusjesmannen op de schaal van chagrijn

Het hele idee van: mijn huis is een oase waarin ik kan plassen wanneer ik wil, was weg.

Sinds ik een bepaalde Verantwoordelijkheid draag voor het Huishouden, beoordeel ik alle huishoudelijke taken tussen de één en tien op de Schaal van Chagrijn. Zo weet je voorafgaande aan de dag tenminste (ongeveer) waar je aan toe bent. Bovenaan het lijstje had ik “ERGE DINGEN” opgeschreven. Het met de handen peuren van geplette spaghetti-resten uit het gootsteenputje, gaf ik een negen. Dat stond voor Heel Erg.

Ook stofzuigen kreeg een hoog cijfer. Veel mensen zingen een vrolijk lied terwijl zij een log apparaat op geblokkeerde wielen door het huis trekken. Mijn psyche had juist onnoemelijk veel moeite om de amusementswaarde te zien in het wandelen met een zuigende stok, waarbij het snoer bovendien consequent te kort blijkt om elke willekeurige plek te bereiken die je op het oog had.

Waar ik dacht de lijst inmiddels wel ongeveer compleet te hebben, werd ik recentelijk geconfronteerd met een nieuwe binnenkomer. Deze ontdekte ik toen een Klusjesman kwam om onze tuindeur te repareren. (Dit zijn mensen die je inhuurt omdat je het zelf niet ziet zitten om een bepaalde klus uit te voeren, maar waarvan je er eigenlijk ook niet op zit te wachten dat een ander die doet, omdat je daar dan de hele dag thuis voor moet blijven).

De Handige Man belde ’s morgens om zeven uur aan, want Handige Mannen komen altijd heel vroeg. Hij wierp een blik op de tuindeur, die met een tragisch piepen liet blijken dat hij binnen luttele momenten definitief ter aarde zou storten.

“Volgens mij kom ik niet voor niets”, zei hij.
“Haha”, zei ik.
“Nou, dan ga ik maar eens timmeren”, zei hij.
“Nou super”, zei ik.

En ik ging op de bank zitten, zoals ik op een normale ochtend ook zou doen. Dit deed ik uit het statement dat je, ook met een timmerman in de buurt, jezelf moet kunnen zijn in je eigen huis. Om onduidelijke redenen voelde ik me nu echter schuldig dat de timmerman druk bezig was, en ik zelfs niets deed. Plotseling voelde ik de dringende behoefte om over te komen als een actieve huisvrouw die op dinsdagochtend geen roddelbaden over Viola Holt leest, maar de keuken eens flink onder handen neemt. Gedreven door schuldgevoel, zwabberde ik dus achtereenvolgens de keukenvloer en het gasfornuis. Ook sopte ik de koelkast dwangmatig uit. Tussendoor voerde ik geforceerde gesprekken met de klusjesman, want dat hoort.

“Zoo..” zei ik dan schuchter.
“Nou absoluut” antwoordde hij.
“Het schiet aardig op hoor”, zei hij.
“Ja dat wou ik dus ook net zeggen”, zei ik dan weer.

Een uur later riep de timmerman opnieuw. “Mevrouwtje”, zei hij. “Ik ben klaar, dus ik gaat er weer van tussen”. “Ja joe”, zei ik met mijn laatste krachten, terwijl ik achteruit het keukenkastje uit kroop, waar ik het afgelopen half uur met de kont omhoog uit had gehangen, in een geforceerde poging deze eens lekker uit te soppen.

Terwijl de timmerman de deur achter zich dicht trok, pakte ik een pen. “Timmerman in huis, dubbele punt, 10”, schreef ik op het lijstje van Erge Dingen. En ik zuchtte er nog een keer van. Iets later kwam vriend T. thuis. Hij bekeek de tuindeur. “Netjes gedaan”, mompelde hij. En: “ook fijn voor jou, zo’n rustig dagje”.

Ik gromde.

Het werd hoog tijd voor een relationele Schaal van Chagrijn.

Gerelateerde berichten

Vorige blog Volgende blog

3 Reacties

  • Reply Armand 1 juli 2016 at 17:47

    hahaha, ja geef je maar eens een houding te geven in dit soort gevallen. Ik doe altijd maar go with the flow and put me uit in stopwoorden en – als het lukt – een kwinkslag. :D

  • Reply Sammie 3 juli 2016 at 21:12

    Whahahaha! Zo herkenbaar! Laatst de monteur over de vloer gehad voor de ketel. Ik heb nog nooit zo mijn best gedaan op de bovenverdieping waar hij moest zijn. Of eigenlijk heb ik dat sowieso nog nooit gedaan, Tommy is daar normaal gesproken veel beter in ;)

  • Reply Ysanne 3 juli 2016 at 21:28

    Haha handig systeem zo’n lijstje. Vreemde mensen in mijn huis laten mij ook altijd rare dingen doen. Ging ik opeens een blaadje basilicum eten van de AH plant die in de keuken staat – uit onwetendheid wat te doen als er een klusjesman binnen is.

  • Reageer