Hollen in Londen

Het ondenkbare is gebeurd: na een hele week offline te zijn geweest, moet ik concluderen dat het mij enorm is meegevallen. Dit kwam overigens grotendeels door het feit dat ik helemaal geen tijd bleek te hebben voor het ontwikkelen van ontwenningsverschijnselen.

Want ik was dus nog nooit in Londen geweest.

En dat heeft het onmiddellijke gevolg dat je gedurende je vakantie geen moment kunt ontspannen. Door kenners zijn er namelijk gigantische lijsten samengesteld vol bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Deze tips worden dan uiteengezet in vrij poëtisch bedoelde teksten met zinnen als “parels van de stad” en “ontroerend mooie kapotte borden”.

Zo moet je in Londen blijkbaar in een gigantisch traag reuzenrad voor een bedrag waarvoor je ook drie weken in hartje Amsterdam kunt parkeren.

Ook moet je gaan kijken naar een oud kasteel. Daarnaast ben je volgens de Lijst eigenlijk verplicht om drie uur met de bus te reizen om prullaria te kunnen kopen op een vrij chaotische markt, vol toeristen die ook niet weten wat ze er doen.

Nu kun je natuurlijk denken: “ach, het is maar een lijst. Ik maak potverdorie mijn eigen keuzes!”.

Maar dan loop je dus het risico dat mensen je nog maandenlang vertellen hoe belachelijk het is dat je (bijvoorbeeld) niet vanachter een hek bent gaan kijken naar een dicht paleis.

Oftewel: het welslagen van de volledige stedentrip, valt of staat eigenlijk met het opvolgen van de lijst. Dus dat doe je dan maar.

We begonnen onze verplichtingen bij de Big Ben. Deze stond op nummer 1 van de lijst en werd in een vrij dwingende tekst beschreven met termen als “moeten” en “als je niet gaat, houd je eeuwig spijt”. Er stonden ook veel uitroeptekens bij.

Deze manier van schrijven had een groot gedeelte van de wereldbevolking geïntimideerd. Dit merkten wij aan het feit dat er al een duizendtal toeristen rond de klokkentoren stond om in variabele houdingen foto’s te maken van zichzelf bij de desbetreffende bezienswaardigheid.

De gevorderde toeristen waren goed te herkennen. Zij maakten foto’s waarop het leek alsof zij het gebouw omver duwden of bijvoorbeeld de toren opaten. Dit was niet verplicht, maar op een bepaalde manier toch interessant om te zien.

Omdat het pas onze eerste dag in Londen was, poseerden wij op de basis-manier bij de Big Ben. Ik checkte de foto. Scheef en bewogen, precies zoals een vakantiefoto behoort te zijn. Dus ik vinkte de Big Ben plechtig af van de Lijst en gaf vriend T. ondertussen het teken dat we op weg konden naar de volgende bezienswaardigheid.

Onderweg zagen wij een heel leuk terrasje met een mooi uitzicht over de Thames. Ik wilde er iets over zeggen, maar realiseerde me gelukkig net op tijd dat dit niet gepast was, omdat het niet op de Lijst stond. Snel holden wij achter de rest van de toeristen aan.

Nog 249 bezienswaardigheden te gaan.

Gerelateerde berichten

Vorige blog Volgende blog

14 Reacties

 • Reply Zef 9 november 2015 at 08:37

  welkom terug! Ik probeer dat soort lijsten altijd te vermijden, soms krijg ik er 1 onder ogen nadat ik ben terug gekomen. Dan denk ik dat ik een top vakantie heb gehad maar blijkt dat achteraf helemaal niet zo te zijn! Bizar hoe je eigen mening soms een loopje met je neemt!

 • Reply Sammie 9 november 2015 at 12:10

  Haha, wat een zelfbeheersing dat jullie dat terrasje overgeslagen hebben!

 • Reply zosaar 9 november 2015 at 18:15

  Welkom terug! En ik zie helemaal voor me hoe dat ging :) (ik heb je trouwens nog genoemd op mijn blog http://zosaar.nl/zosaars-favorieten-met-blond-amsterdam-en-een-leuke-blogtip/)

 • Reply Martha 9 november 2015 at 18:29

  Je verdiend een staande ovatie, een week zonder internet en dan ook nog geen ontwenningsverschinselen! Diep respect *knielt*

 • Reply Elles [3lles] 9 november 2015 at 20:26

  Ik houd van zulke blogartikelen om te lezen!
  Xoxo

 • Reply Daenelia 9 november 2015 at 20:34

  Ah joh, door dat soort lijstjes ga je juist op een dag weer terug om alle dingen te doen in London die je zélf wil doen en zien. Zoals de excellente winkel Forbidden Planet. Kopje koffie bij Costa Coffee. Sandwiches bij Pret. Het énige Indonesische restaurant in London vinden en dan precies weten wat je bestelt, in tegenstelling tot de Britten :P Naar en buitenwijk gaan voor een gerenommeerde spelletjeszaak, om erachter te komen dat Utrecht veel betere spellenzaken heeft. Nu ben je klaar voor de echte trip!

  • Reply Marjolein 9 november 2015 at 20:44

   PRET! Ben jij ook zo fan van Pret? Ik heb de keten vorige week ontdekt en overweeg nu handtekeningenacties e.d. om een vestiging in Nederland gerealiseerd te krijgen. Maar nu ik jou heb als mede-fan: zullen we gewoon samen een franchise vestiging starten? Oke TOP!

   • Reply Daenelia 11 november 2015 at 21:21

    Jaah! Ehh… Nou ja, ik wil wel klant zijn :P Maar zelf broodjes smeren en espresso’s maken, voor anderen? Dan krijg je rare zaken als nutella en kaas :) Vast geen succes als dat op één broodje gaat.

 • Reply Jeanine 10 november 2015 at 07:20

  Haha leuk dat je weer terugbent! Ik zou in Londen door de toeristische trekpleisters het bos niet meer zien en me ook keihard laten intimideren door die folders die op je gevoel inspelen ;-)

 • Reply De Hoestende Avonturier 10 november 2015 at 11:25

  Haha, heerlijk weer, net als je vorige stukje ook nog. Ik ben het met je eens dat we de maatschappij niet tegen kunnen stribbelen en dat dat Echte Toeristen Certificaat per locatie niet onderschat moet worden. Het afronden van deze zeer waardevolle Lijst betekent echter wel dat je een eventueel volgende keer de vrijheid hebt om Zelf Te Beslissen waar je heen gaat, OMG. Of moeten daarvoor eerst nog een paar Hipster- en BloggersLijsten worden voltooid? Dat vind ik zelf een erg lastig dilemma.

 • Reply Ysanne 10 november 2015 at 12:27

  Hahaha ik ben blij dat je terug bent, kan ik weer rekenen op mijn dagelijkse portie gelach. Die boekjes vind ik echt tenenkrullend, bepaal zelf wel wat ik móet zien (maar er dan toch heen gaan want ja, boek pressure).

 • Reply carlavanvliet1 6 januari 2016 at 14:15

  Tja, dat klinkt inderdaad heerlijk ontspannen ;-)

 • Reply Vakantie voor levensgenieters | Marjolein schrijft 27 oktober 2016 at 15:39

  […] Meer vakantie? […]

 • Reply Monique 27 oktober 2016 at 22:43

  Een beetje late reactie.. maar ik vind het wel jammer, dat je geen foto hebt gemaakt, dat de Big Ben uit Tim z’n hoofd kwam hoor..

 • Reageer