Pepernoten in de buurtsuper

Vaste prik in het weekendritueel van vriend T. en mijzelf: boodschappen doen bij de lokale supermarkt. Een klein geluksmoment waar we ons al dagen van tevoren op verheugen. Wanneer de folder met Bonusaanbiedingen in de brievenbus valt, leggen we het dagelijks leven dan ook even stil.

We gaan naast elkaar op de bank zitten en kijken elkaar verliefd in de ogen, terwijl we om beurten een aanbieding voorlezen.

Zo richting de feestdagen wordt het doen van boodschappen nog spannender, omdat er dan een tijdelijk assortiment aan december-producten in de schappen komt. “Aardappeltjes in de vorm van een ster!” schreeuw ik dan enthousiast, waarop T. meestal reageert met een geëmotioneerd: “wauw!”.

Maar deze oase van supermarkt-vreugde wordt jaarlijks wreed verstoord door de zogeheten pepernoten-discussie. De kwestie: elk jaar liggen er vanaf september pepernoten in de schappen, en ieder jaar verward deze “totaal onnatuurlijke gebeurtenis” de ganse natie. Daar praten we dan met elkaar over in de supermarkt, terwijl we ons mandje ondertussen volladen met aardbeien. Want dat is wel heel natuurlijk in oktober.

Als mensen mij vragen of ik een mening heb over de pepernoten-discussie, zeg ik: “mwah”. Want ik ben niet zo van het discussiëren.

Maar veel mensen maken zich er wél Heel Erg Druk om. Toen ik afgelopen week bij het Sinterklaas-snoepgoed-pad stond, sprak iemand mij dan ook aan:

“Ja wijffie, overal legge die noten weer”.

Voor ik kon reageren, vervolgde zij haar eigen verhaal:

“Nou ja, ik zeg: ik vind het gek. Voor die kinderen ook hè. Want ik zeg ook tegen Brad. Ik zeg. Brad, zeg ik. Sinterklaas is er nog niet. Maar ja, ik zeg ook: het is wel heel verwarrend met die pepernoten al overal. En dat hij dat dan zegt, vind ik niet gek. Om eerlijk te zeggen”.

Ik knikte, maar was eigenlijk vooral omdat ik het verhaal niet begreep.

De vrouw gooide vijf zakken pepernoten in haar mandje. “Ja het is verwarrend voor die kids, maar ik zeg ook: ik eet ze gewoon als Brad op bed leg, want het is wel lekker!”.

Dát begreep ik wel.

En ik vond het eigenlijk het beste argument dat ik in jaren had gehoord. Ik zeg het je.

Gerelateerde berichten

Vorige blog Volgende blog

24 Reacties

 • Reply Martha 22 oktober 2015 at 22:22

  ik heb de inhoud van 2 advent kalenders opgegeten in de hoop dat we ook 2 keer extra kerstmis vieren dit jaar. Ze zijn immers niet voor niks nu al te koop.

  • Reply Marjolein 23 oktober 2015 at 15:30

   Hoewel we eigenlijk altijd op één lijn zitten, ben ik nu even verbijsterd. Waarom zou je twee keer extra Kerst willen vieren?

   • Reply Martha 23 oktober 2015 at 19:29

    Omdat we dan ook 2 keer extra met het gezin bij de kerstboom gourmetten en ik dat altijd zo gezellig vind..?

 • Reply Loene 22 oktober 2015 at 22:37

  Mmm! Pepernoten! Ik vind die witte pepernootjes altijd het lekkerst op de een of andere manier haha. Die ene zak die in de kast ligt, verdwijnt als sneeuw voor de zon! ❄🌞😃

 • Reply sunny mama 23 oktober 2015 at 08:14

  Vanwege het feit dat die pepernoten al in september in de winkels liggen, vraag ik me af hoeveel bewaarmiddelen erin zitten… dat ze goed blijven tot begin december, ‘zeg maar’… ;-)

 • Reply Zef 23 oktober 2015 at 09:15

  Ik herinner me CAPTAIN Jack Sparrow die filosofeerde ”the problem is not the problem. Your attitude about the problem is the problem”. Vervang de eerste en derde ”problem” door ”pepernoten” en we zijn eruit.

  • Reply Marjolein 23 oktober 2015 at 15:31

   Vind het persoonlijk wel fijn dat jij het hele probleem even oplost, middels de quote van een piraat. Is politiek niets voor jou?

   • Reply Zef 25 oktober 2015 at 12:14

    brr dan moet ik daadwerkelijk problemen gaan oplossen. Ik ben meer iemand voor de publieke tribune die one-liners naar beneden roept.
    @ Puck, zo kom je elkaar nog eens tegen :D

  • Reply Puck @ beineffable 23 oktober 2015 at 15:42

   Ik lees die opmerking en lig in een deuk. Vervolgens zie ik pas wie er reageert. Toch typisch…

 • Reply kim 23 oktober 2015 at 09:17

  Haha ik ben ook schuldig. Heb al wat pepernoten verslonden. En er liggen twee advent kalenders thuis :’)

 • Reply Armande 23 oktober 2015 at 09:54

  Kêk (lees: kijk), ik zal je zeggen, als die pepernoten al in mei in de supermarkt zouwe leggen, dan at ik ze ook.

 • Reply carlavanvliet1 23 oktober 2015 at 10:23

  Goed gezegd! ;-)

 • Reply Ysanne 23 oktober 2015 at 12:46

  Hahah, ik kan het nooit zo goed handelen. Sprint dan ook snel langs het pepernoten rek om een zak mee te sleuren. Ik heb er geen mening over en wil al helemaal niet met Cor het erover hebben. Snel en taktisch zijn dus.

 • Reply Puck @ beineffable 23 oktober 2015 at 15:34

  Op een of andere manier krijg ik je blogs niet door in bloglovin, dus ik had er al een paar gemist…

  Maar ze had er dus veel over te zeggen. En wat zij zei, ik zeg je: Da hè ze goe gezegd, zeg!
  Ofzo…

  • Reply Marjolein 23 oktober 2015 at 17:32

   Nee, ik weet het! Bloglovin en ik hebben relatieproblemen. Hoop dat ik het gefixt krijg..

 • Reply Mila 23 oktober 2015 at 15:46

  Die vrouw, haha. En ja, ik krijg ook grote ogen van aardappeltjes in stervorm, of boter in de vorm van een schaapje (wat heeft dat trouwens met kerst te maken?). x

  • Reply resaarcle 23 oktober 2015 at 16:48

   Ik dacht dat die boterschaapjes voor Pasen bedoeld waren. Liggen die nu ook al in de winkel? Aiai.

 • Reply Annelies 23 oktober 2015 at 18:49

  Wat een bijzonder vrouwtje haha. Tja, de pepernoten discussie. Ik bemoei me er ook niet zo mee. Waar we ons tegenwoordig al niet druk om maken. Pepernoten zijn wel lekker ja, daar heeft ze helemaal gelijk in.

 • Reply Tessa | 52druppels.nl 24 oktober 2015 at 07:13

  Ik kan het nooit afwachten tot de pepernoten weer in de schappen liggen! En ik heb het liefst dat ze die zo lang laten liggen dat ik meteen weer over kan stappen op de paaseitjes! Want laten we eerlijk zijn… Dat zijn toch de mooiere dingen van het leven :D

 • Reply writingmonique 24 oktober 2015 at 10:40

  Haha, wat leuk! Ik moet eerlijk zeggen dat ik me altijd meer verheug op kerstvoedsel dan sinterklaas, dus met pepernoten ben ik niet zo bezig maar ik kan niet wachten op de kerstkransjes haha!

 • Reply shirleymay1993 24 oktober 2015 at 11:03

  haha ik hou ook niet van al die discussie, mijn mening gaat dat toch echt niet veranderen. ik vind het wel leuk dat de pepernoten er al zijn, dan heb ik gelijk zin in de feestdagen :)

 • Reply Judith | FAFOHOLIC 24 oktober 2015 at 11:15

  Hahahaah geweldig argument! Ik denk dat ik straks ook maar naar de supermarkt hol :) XO

 • Reply saskia 26 oktober 2015 at 16:58

  Haha erg leuk geschreven! Ik probeer de pepernoten nog even te vermijden :)

 • Reply Sammie 29 oktober 2015 at 15:21

  Dat van die aardbeien, das een goeie :) Die ga ik gebruiken als iemand weer tegen mij begint over de veel te vroege kruidnoten :)

 • Reageer