Verkiezings-moeheid

“Ik overweeg toch om wakker te blijven”.
– “Waarom?”
“Ik vertrouw de situatie niet”.
– “Ik hoor morgenochtend wel dat Clinton heeft gewonnen”.

Het was laat en we hadden net een vrij vermoeiende televisie-marathon achter de rug die in het teken stond van de verkiezingen.

Urenlang werden mensen geïnterviewd die bijvoorbeeld eens op vakantie waren geweest in Amerika.

En wat de verkiezingen met hen deed.
En of het hun leven misschien bij voorbaat al had veranderd.

Tussendoor werd het Amerikaanse volkslied gezongen en kwamen er opiniepeilers aan het woord die afwisselend in lijndiagrammen, beelddiagrammen, cirkeldiagrammen en strookdiagrammen, lieten zien dat Clinton zou winnen.

“Stel nou dat ze niet wint”, zei vriend P. wantrouwend.
– “Laten we wel realistisch blijven”, zei ik kalm.

Dus ik ging heel kalm slapen. En werd de volgende ochtend heel hysterisch wakker.

Want Donald Trump had ineens toch gewonnen.

Op TV was een verwarde journalist te zien, die door collega’s voor de camera was geduwd om de uitslag te duiden. Hij zei zoiets als: “niemand had deze uitslag verwacht, maar achteraf gezien zagen we het absoluut aankomen”. En: “nu snel door naar Donald Trump zelf”.

Maar dat laatste zei hij vooral om er vanaf te zijn.

Want er werd overgeschakeld naar een zaaltje waar niets te zien was. Behalve driehonderd camera’s en één technicus die verwoede pogingen deed om de microfoon aan de praat te krijgen. Het viel mij op dat dit, om onduidelijke redenen, altijd buitensporig veel tijd kost bij persconferenties.

Uiteindelijk klom Donald Trump op het podium om zijn overwinning op te eisen. Zijn zoontje stond, spierwit en knikkebollend naast hem. Klaar om elk moment in slaap te vallen tegen het spreekgestoelte. Het was aandoenlijk, maar tegelijkertijd het slimste wat ik iemand in al die weken had zien doen.

Want misschien moesten we er allemaal maar gewoon even een nachtje over slapen.

De meest gelezen stukken van deze maand

Tennisballen in Ikea
Ruzie
Michelin

Like op Facebook

Gerelateerde berichten

Vorige blog

12 Reacties

 • Reply lifeaholicnl 10 november 2016 at 23:38

  Leuk geschreven maar 1 ding is zeker! Het hele verkiezingsgebeuren heeft voor een hoop ophef gezorgd! Hoe kijk jij er nu tegenaan na een nachtje erover geslapen te hebben?

 • Reply els 11 november 2016 at 08:39

  Na een paar nachtjes ben ik nog steeds niet zo blij ;-). Toen ik in de ochtend op Facebook keek, dacht ik oprecht dat het een facebook grap was :-(.

 • Reply naomiinwonderland 11 november 2016 at 13:30

  Ik ben tot 8 uur ’s ochtends wakker gebleven, ik vertrouwde het niet en had een slecht voorgevoel…. ik ben er eigenlijk nog altijd niet goed van en probeer het nieuws nu ook zoveel mogelijk te mijden maar dat lukt niet zo goed dus ik zit er volop in. Amerika voelt voor mij een beetje aan als een tweede thuis, ik voel me er zelfs meer thuis dan ik me ooit heb thuis gevoeld in België. Ik ben er al zoveel geweest en ik ken New York City beter dan welke plek ook. Ik heb er enorm veel vrienden wonen dus het voelt té echt aan… :(

 • Reply Zo simpel is dan geluk 11 november 2016 at 19:35

  Volgens mij had echt niemand dit zien aankomen…

 • Reply lifeaslieke 11 november 2016 at 22:02

  Goed geschreven! En zo waar, bah ik heb er niet echt vrede mee :(

 • Reply Aukje 12 november 2016 at 14:20

  Ik ging ook slapen met het idee dat Clinton de volgende dag president zou zijn. Het moet nog steeds een beetje bezinken. Ik ben erg benieuwd wat er nog allemaal te wachten staat, wat Trump gaat doen als president.

 • Reply Martha 13 november 2016 at 13:49

  We gaan het zien he wat donald trump gaat doen. Ik ben in ieder geval voor Katness Everdeen en Peeta. May the odds be ever in your favor.

 • Reply Sheila @ beineffable.com 13 november 2016 at 19:38

  Samen met vriendlief (die van de helikoptermug die niet meer blogt, wat op zich jammer is, want dit was een heel leuk onderwerp geweest), manlief en zoonlief waren we een weekje in Center Parcs. Geloof het of niet, maar de verkiezingen stonden op het programma. Zo laat heb ik het niet gemaakt. Maar toen ik om half 5 even naar de wc ging, zat vriendlief nog voor de tv. “Trump staat voor”, zei hij. En ik kon alleen maar denken: dat moet een grap zijn. Want Amerika heeft toch nog wel een heel klein beetje verstand… ergens..

  Maar nee.. hoe erg kan je er naast zitten. Trump die gewonnen heeft. De volgende dag was ik best wel even pissed/confused/shocked/etcetera. Wat een ramp! Ik vind dit echt zo waanzinnig triest en erg. Amerika heeft niet eens door dat ze zo hun eigen land de afgrond in sturen. Hoe dom kan je zijn? Ik probeer het meer los te laten, maar ik heb veel Amerikaanse vrienden. Het is druk op facebook over Trump (want al mijn vrienden waren anti Trump, natuurlijk) en alle negativiteit er om heen. Logisch ook. Ik zou me er nog meer druk om maken als ik Amerikaan was. Maar goed, we gaan er heus wel wat van merken als Nederlander zijnde. Zelfs nu, bijna een week later, kan ik er nog steeds niet over uit. Watsekebeurt????!!!

  • Reply Zef 16 februari 2017 at 10:45

   Zeg, vriendlief probeert nog gewoon te bloggen hoor ;).

   Maar inderdaad, interesting times waarin we leven. Het enge is dat iedereen afgestompt raakt. ”oww, hij heeft weer gelogen, oww hij doet weer rascistisch”. En het allerengst is dat het begint over te slaan naar Nederland. We gaan het allemaal meemaken.

 • Reply Paul 14 november 2016 at 09:30

  Ik vind het vooral vreemd dat Amerika een systeem heeft waarin iemand meer stemmen krijgt, maar toch geen president wordt. Twisted!

 • Reply Sammie 14 november 2016 at 20:31

  Ik vind het zo vreemd dat iedereen zo tegen Trump is en pro Clinton. Ik vond Clinton ook niks, stiekemerd die pro oorlog is en Putin al tegen zich in het harnas had gejaagd. Naja, gelukkig ben ik geen Amerikaan, maar ik zie het allemaal niet zo somber en donker in, ik denk dat het reuze mee gaat vallen en dat al dat geschreeuw van het campagne voeren nu verdwenen is.

 • Reply Joyce rdt 29 december 2016 at 20:44

  Och god ja.. de verkiezingen.
  Toen ik van de zomer in Amerika was kreeg ik al het vermoeden dat het Trump zou worden. Om eerlijk te zijn ben ik er niet al te rouwig om, eindelijk een keer verandering en wie weet valt het 100% mee.
  Liefs.x

 • Reageer